۲۰ بهمن ۱۴۰۲، ۵:۵۲

مهر بررسی کرد؛

درآمدهای مالیاتی در گذر زمان؛ درآمدهای مالیاتی ۲ برابر درآمد نفت

درآمدهای مالیاتی در گذر زمان؛ درآمدهای مالیاتی ۲ برابر درآمد نفت

اقتصاد ایران در سال های اخیر در مالیات پیشرفت چشمگیری داشته و توانسته درآمدهای مالیاتی را دو برابر درآمدهای نفتی برساند.

خبرگزاری مهر -گروه اقتصاد؛ زمانی بود که بیش از ۷۰ درصد بودجه وابسته به نفت بود، اما اقتصاد ایران از ابتدای دهه ۸۰ به سمت درآمدهای مالیاتی رفت و توانست سال به سال وابستگی به بودجه را کاهش دهد.

بر اساس گزارش بانک مرکزی در آذر ماه سال ۱۳۸۷،« دولت نهم در کاهش آهنگ رشد هزینه‌های جاری دولت حرکت کرد، حرکت به سمت عملیاتی کردن بودجه و افزایش منابع درآمدهای مالیاتی از طریق رونق بخشی به تولید کشور، وابستگی بودجه دولت به نفت در سال ۱۳۸۶ نسبت به سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۱۰ درصد کاهش یافت. همچنین سهم درآمدهای حاصل از منابع نفتی (شامل درآمد نفت خام، مالیات عملکرد نفت، سود علی‌الحساب سهم دولت از ارزش نفت خام تولیدی و برداشت دولت از حساب ذخیره ارزی) از کل منابع بودجه سال ۱۳۸۶ به ۵۲.۴ درصد محدود شد.»

تاریخچه مالیات بر ارزش افزوده

یکی از دستاوردهای مالیاتی در کشور مالیات بر ارزش افزوده بود که از سال ۱۳۸۷ اجرایی شد، طبق ماده ۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده، به تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالا یا خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین، ارزش افزوده گفته می‌شود. این مفهوم به فرایند تولید مربوط است و نه به کالای خاص مالیات ارزش افزوده نوعی مالیات عام (بر عموم کالاها و خدمات مگر موارد معاف تعلق می‌گیرد) است که به صورت چند مرحله‌ای از اضافه ارزش کالاهای تولید شده یا خدمات ارائه شده در مراحل مختلف تولید و توزیع اخذ می‌شود.

از مهرماه ۱۳۸۷ تا پایان بهار سال ۱۳۹۱، ۲۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان از محل مالیات بر ارزش افزوده درآمد حاصل شد. از ابتدای سال ۱۳۹۴ میزان این نوع از مالیات در ایران مجدداً افزایش یافت و از ۶ درصد به ۹ درصد تغییر کرد. این قانون جایگزین قانون تجمیع عوارض شد.

کاهش وابستگی به نفت ادامه دارد

بابک نگهداری رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه در بخش منابع، بیشترین افزایش مربوط به درآمدهای مالیاتی و گمرکی در سال ۱۴۰۳ با ۴۰ درصد رشد بوده، عنوان کرد: وابستگی بودجه به منابع نفتی به ۲۴ درصد کاهش یافته است البته این موضوع بدون در نظر گرفتن منابع هدفمندی است که عمدتاً از محل فراورده‌های نفتی و گازی تأمین می‌شود.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس یادآور شد: در بخش مصارف، ۴۵ درصد منابع عمومی به حقوق و دستمزد، ۱۶ درصد به صندوق‌های بازنشستگی، ۱۵ درصد به اعتبارات عمرانی، ۹ درصد به بازپرداخت اصل اوراق مالی و ۱۵ درصد به سایر مصارف اختصاص یافته است.

درآمدهای مالیاتی ۲ برابر درآمدهای نفتی

در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ سهم درآمدهای مالیاتی تقریباً دو برابر سهم درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز است، بر این اساس، سهم درآمدهای پایدار در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ معادل ۶۱.۵ درصد است که افزایش حدود ۱۱ درصدی را نسبت به بودجه امسال دارد.

درآمد نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ حدود ۶۱۴ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده و درآمد مالیاتی ۱,۱۲۲ هزار میلیارد تومان از سوی دولت پیش‌بینی شده است که تقریباً دو برابر درآمد نفت است.

به گزارش خبرنگار مهر رسیدن درآمدهای مالیاتی به میزان ۲ برابر درآمدهای نفتی یکی از آرزوهای فعالان اقتصادی و اقتصاددانان بود که در سال ۱۴۰۳ محقق شد.

کد خبر 6017646

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ک.م IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
      2 1
      دولت بجای پرداختن به راههای دیگر کسب در آمد مانند صنعت،صادرات ویا توریسم و...فقط بفکر مالیات و فشار مضاعف به مردم فقیر است .مگر تورم رو نمی بینند مگر کمر های خم شده را نمی بینند؟ آیا این وضعیت مورد رضایت اسلام و امام زمان عج است؟ چرا مردم رو نا امید از دین و انقلاب می کنید؟ فقط حرف و تبلیغ
    • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
      2 0
      فقط این وسط پدر مردم دراومد
    • افشین ارجمندنیا IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
      2 0
      اگر قانون رعایت شود هیچ مشکلی برای پرداخت مالیات وجود ندارد این در حالی است که در آمد زیر خط فقر باید معاف از مالیات باش که متاسفانه دولت بعلت اینکه درصد بالایی از جمعیت زیر خط فقر هستند رعایت قانون را نمیکند و دوم اینکه این حق مالیات دهنده است که در ازای این مالیات خدمات دریافت کند که متأسفانه ....
    • AE ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
      1 0
      تو این سه سال مالیات ۱۰ برابر شده چه مستغلات چه مالیات بر درآمد اونم نه از دونه درشتها
    • احمد IR ۱۹:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
      1 1
      با این کار دولت. ملت رو دشمن خودش میکنه به بهانه پولدارها از فقرا مالیات چند برابر میگیره که همین امسال معلوم شد همینطوره
    • علی IR ۲۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
      1 1
      رشد تولید ناخالص داخلی باید شتاب بیشتری بگیرد، هر قدر حجم اقتصاد از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی بزرگ تر شود به افزایش درآمد ارزی دولت کمک میکند و کسری بودجه رفع خواهد شد، نیاز است از طریق بهبود شاخص فضای کسب و کار سرمایه گذاری خصوصی رشد کند و با افزایش بودجه عمرانی سرمایه گذاری دولتی بیشتر ش